Poročilo predsednika za leto 2009

Iztok Vrhovec, PREDSEDNIK PGD GROSUPLJE

Iztok Vrhovec, PREDSEDNIK PGD GROSUPLJE

Spoštovane članice, člani, dragi gostje in vsi prijatelji Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje!

100 let prostovoljstva, pomoči, zaupanja in sodelovanja je naslov Zbornika, ki smo ga članice in člani našega društva izdali ob našem lanskem visokem jubileju. Prepričan sem, da so to besede, ki so se v teh bogatih letih dotaknile prav vsakega izmed nas.

Aktivnosti so intenzivno tekle tudi na področju odbora za gradbeništvo in investicije. Tako smo v mesecu februarju zaključili prenovo pralnice in kuhinje v spodnji zadnji garaži, ter zasilno preuredili pročelje glavnega vhoda. Meseca aprila smo temeljito posodobili in preuredili okolico našega centra in v mesecu septembru na novo preplastili upravni del strehe. Prav tako smo v septembru z Občino in Gasilsko zvezo Grosuplje dosegli dogovor o preselitvi Gasilske zveze Grosuplje v prvo nadstropje in s tem pridobili celotno pritličje za namene delovanja našega društva. Iskrena zahvala vam spoštovani gospod župan Janez Lesjak in vam predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec za posluh in nesebično pomoč pri delovanju našega društva. Oktobra in novembra smo začeli in zaključili obnovo in razširitev družabnega prostora. Otvoritev in blagoslov za nas velike pridobitve pa smo opravili v petek, 27. novembra.

V mesecu maju smo obhajali slovesno Florijanovo mašo in ta dan opravili tudi skupinsko fotografiranje članic in članov ob 100-letnici društva. Velika pridobitev za naše društvo je bilo tudi novo moštveno vozilo GVM-1 Volkswagen Transporter.

V mesecu juniju smo sosednjemu društvu Malo Mlačevo podarili moštveno vozilo Citroen in poliškim gasilcem po simbolični ceni odprodali vozilo TAM.

14. in 15. avgusta smo obudili včasih že tradicionalni pohod na Triglav in kar 27 se nas je povzpelo na naš najvišji vrh. Tudi za to tradicijo si bomo prizadevali da ostane.

V mesecu septembru smo se kot vsako leto odpravili na gasilski izlet. Obiskali smo župnijo Vrhnika, se popeljali z ladjico ob slovenski obali, se ustavili pri gasilcih v Dekanih, si ogledali vinsko klet Vina Koper in večer zaključili v vasici nad slovensko obalo.

Ponosni smo bili na to, da smo v lanskem letu že drugič prejeli srebrni znak Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ter bili v septembru odlikovani s priznanjem Krajevne skupnosti Grosuplje. Vse to si štejemo v veliko čast in hkrati obvezo za delo v prihodnje.

Oktober – Mesec požarne varnosti smo obeležili z osrednjo vajo na novo stavbo Upravne enote Grosuplje in skupno vajo v sodelovanju z vaščani vasi Brezje, v organizaciji starejših gasilcev.

Tudi tradicija nepremagljivih starejših gasilcev ostaja. V letu 2009 so ponovno dokazali, da so kos vsaki nalogi, vsakemu terenu in vsaki situaciji. Uspehi na tekmovanjih so bili izjemni, prav pa je da izpostavim zaključno tekmovanje za Pokal Gasilke zveze Slovenije v Lovrencu na Dravskem polju, kjer so dosegli 2. mesto, kar si tudi sami štejejo v veliko čast.

Posebno mesto v letu 2009 pa si zaslužita slavnostni Občni zbor, ki je potekal v mesecu februarju in praznovanje 100-letnice v mesecu juniju. S svojo prisotnostjo so nas počastili predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, predsednik slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof in metropolit msgr. mag. Alojz Uran in drugi pomembni gostje. Posebna zahvala pa gre tudi generalnemu donatorju dr. Petru Čeferinu ter ostalim donatorjem in botrom, ki so s svojimi prispevki omogočili proslavo.

Sled prihodnjim rodovom smo pustili v prečudovitem Zborniku in ročno pisani spominski listini. Veseli in ponosni smo bili na dogodke, ki so se odvijali v letu naše 100-letnice. Priprav je bilo veliko, potrpežljivosti največkrat komaj dovolj, a kljub temu smo stali in obstali in danes ponosno gledamo v prihodnjih 100 let.

PREDSEDNIK PGD GROSUPLJE
Iztok Vrhovec


Celotno poročilo o delu Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje v letu 100-letnice 2009 (*.pdf dokument 45 strani)