Posredovanje grosupeljskih gasilcev na Krasu, julij 2022

Minuli teden si bomo zagotovo zapomnili vsi slovenski gasilci. Največji požar v zgodovini samostojne Slovenije je po oceni do zdaj zajel že več kot 3500 hektarov veliko območje. Poleg neznosne vročine in vetra so nemalo težav povzročala tudi neeksplodirana ubojna sredstva iz obdobij prve in druge svetovne vojne.

Pri gašenju zahtevnega požara smo sodelovali tudi grosupeljski gasilci. Na Kras smo odhajali v konvoju z ostalimi društvi Gasilske zveze Grosuplje in drugimi zvezami znotraj Regije Ljubljana II.

Prvič smo bili na požar aktivirani v ponedeljek, 18. julija. V nočno izmeno sta se odpravila 2 naša gasilca, ki sta sodelovala pri kontroli pogorenega območja pod stolpom Cirej ter pri gašenju posameznih žarišč požara. Odprava je trajala 19 ur.

Ponovno smo se v nočno izmeno odpravili v sredo, in sicer z vozilom AC 24/60 in tremi gasilci. Naša naloga je bila varovanje vasi Kostanjevica na Krasu ter pomoč pri pripravi požarnega preseka, s katerim bi preprečili širjenje požara. Domov smo se vrnili po 20 urah.

V petek, 22.7., smo na Kras odšli z novim večnamenskim gasilskim vozilom. Skupina štirih gasilcev je bila stacionirana nad vasjo Mohorini, kjer smo nadzorovali širjenje požara, en gasilec pa je sodeloval v štabu, kjer je načrtoval delo in premike enot skladno s potrebami na terenu. Tudi s te intervencije smo se vrnili po 20 urah.

Zaradi potrebe po večjih cisternah smo se v nedeljo ob 4:00 zjutraj na Kras odpravili z avtocisterno 24/60 in tremi gasilci. Aktivno smo gasili robove požarišč in dovajali vodo v manjša vozila za gašenje gozdnih požarov. Ekipa se je vrnila domov v poznih večernih urah.

Vsi naši napori so bili v trenutku poplačani, ko smo naleteli na hvaležnost domačinov. Napisi ob cestah, ploskanje, stiski rok in izrečene zahvale so nas spremljale praktično na vsakem koraku.

Dela nam v tem času ni zmanjkalo niti v domači občini. Pozivniki so nam zapiskali kar 7-krat: enkrat smo posredovali na požaru v objektu, 4-krat smo gasili požare v naravnem okolju, dvakrat pa smo svojo pomoč nudili ob prometnih nesrečah.

Gasilci PGD Grosuplje smo izjemno ponosni na občane, ki nas vedno podpirate, ko potrebujemo vašo pomoč. Hvala za vse vaše prostovoljne prispevke in donacije, hvala za vsak doniran % dohodnine, hvala za vsak poslan SMS GASILCI5 na 1919.

Tudi brez vas ne bi bili to, kar smo.

Vaši grosupeljski gasilci