Izlet mladih gasilk in gasilcev

12.5.2012 je bil za naše mlade gasilke in gasilce prav poseben dan. Mentorji smo organizirali izlet na letališče Jožeta Pučnika. Ob 8. uri smo se z avtobusom odpeljali proti letališču. Tam nas je pričakal vodja izmene. Predstavili so nam zgodovino letališča in gasilcev, razkazali vozila in opremo, ki jo potrebujejo za nemoteno delovanje.

Zagotovo je bilo za vse najbolj spektakularno specialno vozilo Panter, v katerem je 13.500 l vode in doseže hitrost do 140 km/h. Zanimiv je tudi podatek, da letališki gasilci pokrivajo teritorij velik 70 ha in da morajo biti gasilci na skrajnih koncih letališke steze (cca. 3,5 km) najkasneje v treh minutah od alarma, kar tudi redno preverjajo nadzorne službe. Veliko časa namenijo pregonu ptic z vozili, predvsem pred vzleti in pristajanji letal.

Vendar pa njihova služba ne obsega samo gašenja, ampak tudi nadziranje vzletne in pristajalne steze. Gasilci so prisotni tudi med točenjem goriva. Letala, ki pristajajo pospremijo na določeno mesto, servisirajo gasilne aparate na področju celotnega letališča, pozimi pa čistijo in plužijo steze ter odstranjujejo led in sneg z letal.

S tem pa našega izleta še ni bilo konec. Izkoristili smo lepo in sončno sobotno dopoldne ter se ustavili še na Gasilski Brigadi Ljubljana, kjer je zaposlen tudi naš član. Njihov desetar Tomislav Istenič nam je veliko povedal o zgodovini gasilstva v Ljubljani in o nastanku Brigade. Po poučnem uvodu smo si v garažah ogledali opremo in vozila. Najbolj pogumni so se lahko spustili po drogu kot pravi gasilci. Prav vsi pa smo se dvignili na višino 30 m in si ogledali Gasilsko brigado z okolico. Ob koncu pa smo naredili še skupno fotografijo pred gasilskim vozilom.

Ob koncu bi se radi zahvalili gasilcem letališča Jožeta Pučnika za topel sprejem in predstavitev njihovega dela ter gasilcem Gasilske Brigade Ljubljana, ki so si vzeli čas in nam na zanimiv način prikazali njihov poklic.