Gradnja regijskega vadbenega poligona

Zagotovo ste že opazili, da se je že lansko poletje travnik za Gasilskim centrom spremenil v gradbišče. V zadnjih štirih mesecih dela intenzivno potekajo in danes že lahko vidimo končno obliko regijskega vadbenega poligona za usposabljanje gasilcev. Namenjen bo usposabljanju več kot 1700 operativnih gasilk in gasilcev iz 84 društev gasilske regije Ljubljana II (GZ Dobrepolje, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Loški Potok in Ribnica). Na njem se bodo izvajala praktična usposabljanja na tečajih za gasilca pripravnika, operativnega gasilca, višjega gasilca ter vse do tečajev za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika. Poligon bo torej ustrezal zahtevam programa temeljnih usposabljanj prostovoljnih gasilcev. Ta predvideva vaje s cevmi, lestvami, vaje z izolirnimi dihalnimi aparati, gibanje v notranjosti objektov, vaje z vrvno tehniko, reševanje iz višin in globin in številne druge vaje.

Poligon bo namenjen tudi rednim praktičnim vajam posameznih društev ali skupin društev. Seveda pa ni pozabljeno tudi na tekmovanja, saj se na njem lahko izvedejo prav vsa tekmovanja po veljavnih Pravilih gasilsko-športnih tekmovalnih disciplin.

Poligon je sestavljen iz večjega asfaltnega platoja, 3-nadstropnega stolpa za vaje, bazena z vodo ter platoja za tehnično reševanje.

Zemljišče za izgradnjo smo prispevali gasilci PGD Grosuplje in Občina Grosuplje. Investitor gradbenih del pa je Gasilska zveza Slovenije v višini 450.000 EUR brez DDV.

Slavnostna otvoritev in blagoslov regijskega vadbenega poligona bo v soboto, 11. junija 2022 ob 17. uri.